top of page

 
  Wat?

Signs zijn overal—op straat, winkelpuien en -ruiten, billboards, bussen. Ze zijn zo onvermijdelijk aanwezig, zo overweldigend, dat we ons best doen om ze niet te zien. Maar dat lukt niet, ze zijn ontworpen om onze aandacht te trekken en zo bepalen ze voor een groot deel het esthetische karakter van onze steden en landschappen, een visuele archeologie van waar we leven creërend.

 

Vooral oude signs hebben een lange houdbaarheidsdatum. Handgeschilderd overleven ze vaak hun originele commerciële boodschap. Ze vertellen het verhaal van een verloren tijd. Op hun best tillen handgeschilderde signs het doodgewone —de naam van een bakker, café of schoenmaker— naar een hoger niveau van schoonheid, suggererend dat er binnen, in de betreffende winkel, sprake is van een zeldzame smaak en aandacht voor detail.

Sommige van die signs hebben de tand des tijds doorstaan en laten ons een stuk commerciële geschiedenis zien, een kijkje in een tijd waarin persoonlijke aandacht en oog voor detail en schoonheid nog belangrijke waarden in onze maatschappij waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer en persoonlijkere aandacht voor dingen maakt de wereld in mijn ogen een stukje mooier en daar wil ik graag aan bijdragen, zowel zakelijk als in mijn privéleven. Onthaasting is noodzakelijk in een tijd waarin alles snel lijkt te moeten en het ambachtelijke karakter van het letterschilderen past daar prima bij. Alleen al het onder de knie krijgen van de benodigde vaardigheden kost tijd en moeite en dingen die tijd en moeite kosten, zijn het vaak waard.

 

In de snelle tijd waarin we nu leven, waarin iedereen constant op beeldschermen kijkt, is die aandacht er helaas steeds minder. Handgeschilderde signs zijn vervangen door stickers en kunststof banners, die maar een paar jaar mee gaan (vaak net als de bedrijven waar ze voor gedrukt zijn) en geen enkele historische waarde vertegenwoordigen.

 

Met Between The Lines wil ik graag bij dragen om een stukje geschiedenis van onze tijd te vertellen met een ambacht uit vroeger tijden. Ik heb een hang naar nostalgie en zie een enorme schoonheid in design uit het verleden. Niet alleen op het gebied van sign painting, maar ook in bijvoorbeeld architectuur, meubeldesign, industrieel design enzovoort.

"Ghost Sign' op een raam in Arnhem, Nederland

bottom of page