top of page

 
  Wie?

Mijn naam is Maurice Brakenhoff, ik ben geboren in 1970 en opgegroeid in Arnhem, waar ik vrijwel mijn hele leven heb gewoond.

 

Als kind was ik altijd al bezig met tekenen. Ik tekende voornamelijk zelfbedachte stripverhalen, maar toen vond ik het al leuk om zelf letters te tekenen voor bijvoorbeeld de titels van mijn strips.

Begin jaren 80 kreeg ik van mijn oudere zus een singletje van The Message van Grandmaster Flash & The Furious Five en mijn ziel was gelijk verkocht. Ik raakte in de ban van de Hip Hop cultuur en dat leidde uiteindelijk tot een DJ-carriere met bescheiden succes, maar dat is weer een ander verhaal.

c233a293-6377-42e4-98ed-aa27656d10a4.jpg

Van mijn zakgeld kocht ik mijn eerste LP (van Grandmaster Flash & The Furious Five). Op de hoes waren diverse foto's van graffiti (de kunstvorm behorend bij de Hip Hop cultuur) afgebeeld. Al gauw begon ik de letters van de hoes na te tekenen en daarna mijn eigen letters te ontwerpen in dezelfde stijl.

Na het lezen van het boek Subway Art van Martha Cooper en Henri Chalfant was ik definitief verkocht. Letters tekenen en het spelen met hun vormen werd haast een obsessie, niet alleen op papier, maar ook met spuitbussen op muren.

Grandmaster Flash & The Furious Five featuring Melle Mel & Duke Bootee - White
Lines (don't don't do it), Sugar Hill Records 1983 

Trailer Style Wars, Tony Silver and Henri Chalfant, Public Art Films 1983

Subway Art, Martha Cooper en Henri 

Chalfant, Thames and Hudson, 1984

Kleine jongetjes worden groot en verliezen hun wilde haren (in mijn geval zelfs letterlijk), maar mijn liefde voor het tekenen van letters is nooit overgegaan. 

 

Mijn leven was tot nu toe een aaneenschakeling geweest vol halve en hele opleidingen, leuke en minder leuke baantjes, fijne en minder fijne werkgevers en ik besloot dat ik voor mezelf wilde gaan beginnen.

 

Dit was iets wat ik al heel lang wilde, maar ik wist nooit zo goed wat ik dan wilde gaan doen. Natuurlijk was ik al DJ, maar dat gaat niet tot mijn pensioen brood op de plank brengen. Dus ik zocht iets voor de langere termijn en na het zien van onderstaande documentaire vielen de puzzelstukjes op hun plaats: 

ik word SIGN PAINTER!

Hands On, BBC Art 2018 

In sign painting kan ik alles kwijt wat me zo aantrok in graffiti: het spelen met letters, hun vormen, het werken op allerlei verschillende ondergronden, in allerlei groottes en het traditionele en ambachtelijke karakter (iets wat je bij graffiti misschien niet meteen verwacht, maar wat wel degelijk aanwezig is).

De techniek is totaal anders (kwasten in plaats van spuitbussen) en er valt altijd een hoop te leren, maar de overeenkomsten met graffiti zijn zo groot, dat het vertrouwd voelt en ik merk dat het me op het lijf geschreven is. 

bottom of page